Waar moet een boekhoudprogramma aan voldoen als ik een Presta webshop begin?

U bent ondernemer en heeft een Prestashop webwinkel. De kans is groot dat u zich op een dag afvraagt of er een Prestahop boekhoudprogramma is. Prestashop is een uitgebreide open-source omgeving met uitgebreide functionaliteit en de mogelijkheid voor extra gratis en betaalde modules. Een Prestashop boekhoudprogramma is er echter niet. Dit is misschien maar goed ook, uw koelkast maakt tenslotte ook geen koffie. Die vergelijking loopt misschien een beetje spaak, maar het idee is dat ieder programma moet doen waar het sterk in is en er niet teveel functionaliteit moet bijnemen.

In principe kunt u een ‘gewoon’ boekhoudprogramma (blijven) gebruiken achter een Prestashop mits dit programma aan een aantal voorwaarden voldoet.

De data uit de Prestashop-omgeving moet één op één over te nemen zijn in uw boekhoudomgeving. Het kost teveel tijd als u bijvoorbeeld lang bezig ben met het converteren en omrekenen van gegevens (denk hierbij bijvoorbeeld aan valuta) om ze daarna te moeten invoeren. De kans dat u daarbij fouten maakt is natuurlijk ook aanwezig.

Een boekhoudprogramma moet daarom dus koppelbaar zijn met de Prestashop omgeving. Dit betekent dat uw boekhoudprogramma de gegevens uit de Prestashop kan lezen en importeren en dat het gegevens naar de Prestashop omgeving kan sturen. U hoeft dan geen complexe conversies uit te halen om de data over te zetten en u hoeft al helemaal geen gegevens met de hand over te zetten.

De koppeling moet niet met de hand aangezet hoeven te worden. De koppeling moet de overdracht zelf kunnen doen op gezette tijden. Nog mooier is het als de gegevens realtime worden overgezet. Dan kunt u een order eigenlijk meteen in uw boekhoudsysteem bekijken op het moment dat deze aangemaakt is. Andersom zijn bijvoorbeeld wijzigingen van uw voorraad ook meteen doorgevoerd in uw Prestashop. Uw systemen hebben dus altijd de meest recente informatie.

Een laatste voorwaarde is dat gegevens centraal ingevoerd moeten kunnen worden. Als u gegevens moet invoeren in uw Prestashop en in uw boekhouding, dan wordt het alleen maar verwarrend en onoverzichtelijk. Een goed boekhoudprogramma geeft u de gelegenheid de gegevens centraal in te voeren. Deze gegevens zijn dan in alle gekoppelde systemen beschikbaar.

Een echt Prestashop boekhoudprogramma bestaat dus niet, maar er zijn voldoende oplossingen die ervoor zorgen dat dit niet nodig is. Gemak dient de mens en goede software ook. Neemt u dus vooral de tijd om tot een goede keuze te komen, daar heeft u later alleen maar profijt van.

Op zoek naar