Jaguar The Fresh Company over Factuur2King

Het enorme pand van Jaguar staat naast de nog grotere veiling van de Greenery in Barendrecht. Toch betrekt Jaguar zijn handelswaar niet van de veiling, maar vanuit het buitenland. Jaguar is gespecialiseerd in Spaans en overzees fruit: druiven, sinaasappelen, meloenen, kiwi’s – bij Jaguar the fresh company kunnen ze er alles over vertellen.

 

‘King springt er uit vanwege de goede prijskwaliteitverhouding en de toegankelijkheid’

 

Dynamisch

“Fruit is dynamische handel”, vertelt Maarten Smit, financieel directeur van Jaguar. “Orders moeten vaak snel bij de klant worden afgeleverd en kunnen op het laatste moment nog wijzigen. Een geleverde partij fruit kan worden afgekeurd. De meeste software kan die flexibiliteit niet aan. We werken nu met een oplossing die bestaat uit King als het financiële hart, gecombineerd met een branchepakket speciaal voor onze sector. Dat werkt prima.”

Aanwinst

De nieuwste aanwinst is Factuur2King, de scan- en boekoplossing van King. “Ik heb dit de afgelopen dagen uitvoerig getest en het ziet er goed uit. Net zo gebruiksvriendelijk als King. Ik heb het nu overgedragen aan de afdeling Administratie. Factuur2King gaat ons heel wat tijd besparen, want de handmatige invoer van facturen wordt
sterk beperkt en archiveren is niet meer nodig!” Maarten Smit werkt al tien jaar bij het bedrijf, dat sinds 2006 Jaguar, the fresh company BV heet. “Ik heb economie gestudeerd en was holding controller bij Mammoet. Ik wilde graag een leidinggevende functie en verantwoordelijkheid over het hele financiële proces. Toen kon ik hier beginnen als hoofd boekhouding. Inmiddels ben ik financieel directeur. De boekhouding draait nu min of meer zelfstandig. Ik zorg voor de controlling, de rapportages en de totstandkoming van de jaarrekening.”

Temperatuur

De koelcellen van Jaguar staan vol met eindeloze rijen pallets met dozen sinaasappels, citroenen, druiven, enzovoort. “De gemiddelde doorlooptijd is een week”, aldus Maarten Smit. “Vanuit Brazilië of Argentinië duurt het al gauw drie weken voor het fruit in Nederland is. Maar de meeste producten kun je lang bewaren. Voor elke soort fruit hebben we aparte koelcellen met de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. De omzet is groot in deze sector, maar de marges zijn klein. Dankzij efficiënte automatisering kunnen we kosten besparen en méér doen met evenveel mensen.”

Kwaliteit

“De inkoper is een belangrijke functie. Hij onderhoudt de contacten met de afladers, dat zijn de telers of de corporaties, verspreid over de hele wereld. Grote retailers zoals supermarktketens vragen een jaar-rond-programma.
Waar het vandaan komt, maakt hen niet uit, als de kwaliteit maar constant is. In de loop van het jaar gaan wij dus ook de hele wereld over: China, India, Afrika, Frankrijk, Zuid- en Midden-Amerika. Onze grootste toegevoegde waarde ligt in fruit van buiten Europa. We hebben geen agenten en regelen alles vanuit ons kantoor in Nederland. Wel gaan de inkopers regelmatig op bezoek bij de afladers. Fruit is een relatie-business. En je moet wel je talen kennen!”

Convenant

“Dat fruit moet aan heel wat eisen voldoen. Zodra de producten in de haven zijn aangekomen en bij ons zijn gebracht, worden ze gekeurd. We keuren ze zelf of laten ze keuren door een onafhankelijke keurexpert. Elke supermarkt heeft weer zijn eigen residu-eisen. We willen ook duurzame producten verhandelen: beperkte hoeveelheid bestrijdingsmiddelen en beperkt watergebruik. Jaguar heeft daartoe een convenant getekend voor 100% duurzame producten in 2020. We zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, dat is een milieukeurmerk. Dat maakt je extra bewust van je verbruik. Milieuvriendelijk werken hoeft niet eens geld te kosten, het is vaak kostenneutraal. Bij de keuring kijk je ook naar de houdbaarheid, zoetheid, productschade, enz.

Op basis daarvan wordt het fruit in een klasse ingedeeld. Is de kwaliteit onvoldoende, dan nemen we contact op met de aflader. Dan sturen we de producten terug of proberen ze zo goed mogelijk te verkopen maar tegen aangepaste inkoopvoorwaarden.”

Rollend

“De marktprijs verandert voortdurend, er is dan ook elke dag een commercieel overleg om de juiste verkoopprijzen te bepalen. Als we werken met commissiehandel, dan verkopen we tegen een zo hoog mogelijke prijs en betalen deze prijs aan de leverancier onder aftrek van commissiekosten. Maar we doen ook vastkoop, dan is het prijsrisico voor ons. Productie doen we ook, daarmee bedoelen we ompakken. Daarmee zorg je voor toegevoegde waarde naar de klant. Rollend verkopen komt ook vaak voor, dan verkopen we de producten al terwijl ze nog onderweg zijn naar Nederland.”

‘Factuur2King gaat ons heel wat tijd besparen’

Digitaal

“Voordat we King kochten, hebben we heel wat pakketten bekeken. Cor van Marle van Facet Accountants en Adviseurs attendeerde ons op King. Dat was een gouden tip: King springt er echt uit vanwege de goede prijs/kwaliteitverhouding en de toegankelijkheid. Het is niet te complex. Het digitaal archief is voor ons belangrijk. We werken met King Factureren; de logistiek en commercie zitten in het gekoppelde branchepakket. De OB-aangifte doen we wel met King. Warehouse management voeren we de tweede helft van het jaar in; dat zit ook in het branchepakket. Om de kosten te beperken moeten we zo efficiënt mogelijk werken. De afnemerskant wordt steeds machtiger en bij de inkoop heb je steeds vaker te maken met vaste prijzen. Dat is de uitdaging in deze sector: blijven groeien en kosten en marges in de gaten houden. Maar ik lig er niet wakker van. Over drie jaar zijn we met 35% gegroeid.”

www.jaguarfreshcompany.com

Meer weten over Factuur2King?
Neem contact op voor de mogelijkheden